Een beetje geld besparen, dat willen we allemaal wel. Zeker als het ons weinig moeite kost, en we er niet direct iets voor hoeven te laten. Verstandig omgaan met energie speelt daarbij een belangrijke rol; het is een makkelijke manier om de rekening een beetje naar beneden te krijgen. De juiste lampen, en een goede manier om daarmee om te gaan, kunnen je zeker helpen.

Het licht hoeft niet altijd aan

In ons huis hebben we lampen, zodat we ook als het buiten donker is gewoon ons ding kunnen blijven doen. We elkaar kunnen blijven zien, we niet in het donker hoeven rond te lopen. Heel belangrijk, dus. We zijn echter gewend geraakt om lampen nogal achteloos aan te zetten, en niet altijd weer uit te doen. Daardoor brandt er in de meeste huizen regelmatig licht op plekken waar op dat moment helemaal geen mensen zijn, of staan er lampen aan die niet nodig zijn, omdat een ruimte al licht genoeg is. Wil je wat besparen, dan is een eerste goede stap om hier beter op te gaan letten, en lampen niet onnodig te laten branden. Zelfs de meest zuinige lamp verbruikt als hij uitstaat minder energie dan wanneer hij wel brandt.

Het is soms best even wennen om hierop te gaan letten, we zijn toch vaak gewend geraakt om hier makkelijk mee om te gaan, maar lonen doen het zeker. Wil je het jezelf wat gemakkelijker maken, dan kun je ook slimme methodes gaan gebruiken. Een lamp met sensor bijvoorbeeld voor plekken waar je vaak alleen maar even snel doorheen loopt, zoals een hal of gang. De lampen gaan vanzelf aan wanneer het donker is en er beweging wordt geregistreerd, maar ook vanzelf weer uit wanneer deze beweging een tijdje geleden op is gehouden. Zo blijven deze lampen niet ongemerkt de hele avond aan. Hetzelfde principe gebruikt ook een buitenlamp met sensor, fijn als je de buitenboel wilt verlichten maar geen lamp de hele avond en nacht onnodig wilt laten branden. Pas wanneer er iemand in de buurt komt springt deze aan, en dat is vroeg genoeg.

Kies voor zuinige lampen

Een beetje zuiniger omgaan met je verlichting kan dus geen kwaad, en is vaak makkelijker dan je denkt. Net zo makkelijk, maar wel met een kleine investering, is het vervangen van je oude lampen door nieuwe, energiezuinige exemplaren. Dat kun je in één ruk doen, al je bestaande lampen tegelijk vervangen door LED verlichting, maar ook stuk voor stuk. Iedere keer wanneer een lamp vervangen moet worden, dat door een energiezuinig exemplaar doen. In het laatste geval is de investering verspreid over een langere periode, maar let op; het duurt ook langer totdat je er veel resultaat van gaat zien.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen