Een kelder is een belangrijk onderdeel van een huis. Deze ruimte kan gebruikt worden als opslagruimte, wasruimte, speelkamer of zelfs als extra woonruimte. Helaas kan een kelder ook problemen veroorzaken, vooral als het gaat om lekkage. Een lekkage in de kelder kan voor veel overlast zorgen. Naast waterschade en de kosten die het met zich meebrengt om dit te repareren, kan een lekkage ook leiden tot schimmelgroei in huis. Schimmels kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en het is daarom belangrijk om lekkages te voorkomen en te laten repareren door professionals.

Wat zijn de oorzaken van kelderlekkage?

  1. Optrekkend vocht is een van de meest voorkomende oorzaken van kelderlekkage. Het kan optreden wanneer het grondwaterpeil hoog is en het water in de grond naar boven begint te trekken. Het water dat door de muren van de kelder sijpelt, kan leiden tot vochtproblemen en uiteindelijk tot lekkages. Dit probleem is vooral gebruikelijk bij oudere huizen waarbij de muren niet op de juiste manier behandeld zijn.
  2. Een andere oorzaak van kelderlekkage is scheuren in de kelderwanden. De scheuren kunnen ontstaan door verschillende factoren, zoals zetting van het huis, bouwfouten, of externe krachten zoals grondverzakking. Zodra er scheuren in de muren van de kelder ontstaan, kan het water door de scheuren naar binnen sijpelen.
  3. Een derde oorzaak van kelderlekkage is het ontbreken van een goede waterdichting. Als de kelder niet goed is afgedicht, kan er water door de vloer of muren naar binnen sijpelen. Dit kan leiden tot vochtproblemen en lekkages. Het is belangrijk dat de kelder goed wordt afgedicht om dit probleem te voorkomen. Om dit voor elkaar te krijgen, schakel je de professionals van Kelderwaterdicht.nl in. Je klus wordt dan snel en vakkundig geklaard.
  4. Een andere oorzaak van kelderlekkage kan zijn dat het regenwater niet goed wordt afgevoerd. Als er bijvoorbeeld een afvoer verstopt raakt, kan er water in de kelder terechtkomen. Ook als er geen goed afvoersysteem aanwezig is, kan het regenwater niet goed worden afgevoerd en kan er lekkage ontstaan. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de afvoer goed werkt en dat er geen verstoppingen zijn.
  5. Tot slot kan een gebrek aan ventilatie ook leiden tot kelderlekkage. Als er onvoldoende ventilatie aanwezig is, kan er vochtige lucht in de kelder blijven hangen. Dit kan leiden tot vochtproblemen en uiteindelijk tot lekkages. Het is daarom belang

Laten repareren door professionals

Als je een lekkage in de kelder constateert, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te laten repareren door professionals. Een kleine lekkage kan snel uitgroeien tot een grote waterschade en kan bovendien leiden tot schimmelgroei. Een professional kan de oorzaak van de lekkage opsporen en deze op de juiste manier repareren.

Gevaren van schimmels in huis

Schimmelgroei in huis is niet alleen vervelend vanwege de lelijke vlekken die het achterlaat, maar het kan ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Schimmelsporen kunnen astma, allergieën en andere ademhalingsproblemen veroorzaken. Mensen met een zwak immuunsysteem, zoals ouderen en jonge kinderen, zijn extra gevoelig voor de gezondheidsrisico’s van schimmelgroei.

Schimmel groeit in vochtige omgevingen, zoals in een kelder waar een lekkage is opgetreden. Het is daarom belangrijk om lekkages in huis snel te repareren en de oorzaak van de lekkage op te sporen. Ook goede ventilatie kan helpen om schimmelgroei te voorkomen.

Ga naar de website van Kelderwaterdicht om alle mogelijkheden te bekijken én om een afspraak in te plannen.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen