De KonMari Methode

De KonMari Methode is een systeem van thuis organiseren en opruimen dat ontwikkeld werd door de Japanse organisatie-adviseur Marie Kondo. De KonMari Methode beschrijft het proces waarbij je je spullen één voor één doorneemt en je afvraagt of elk voorwerp “tot vreugde stemt” Als een voorwerp dat niet doet, moet het worden weggegooid.

De beste manier om de KonMari Methode in je eigen huishouden te beginnen toepassen is door aan één categorie of ruimte tegelijk te werken, om te voorkomen dat je overweldigd raakt. Je kunt beginnen met kleding , gaan dan verder met boeken, papieren, komono (diverse voorwerpen), en tenslotte sentimentele voorwerpen.

1. Kleding

De eerste stap is je kast en alle laden van je dressoir leeg te maken op de vloer of het bed. Als alles eruit is, ga je door elk voorwerp en houd je het in je handen. Vraag jezelf af of het je vreugde brengt. Zo niet, bedank het voorwerp voor zijn dienst en laat het gaan. Wees meedogenloos-als je iets al een jaar of langer niet meer gedragen hebt, is de kans groot dat je het nooit meer zult dragen. Het is goed om een paar “voor het geval dat” items te bewaren zoals winterjassen of formele kleding, maar laat die niet het grootste deel van je garderobe worden.

2. Boeken

De KonMari Methode betekent niet dat je al je boeken weg moet doen – alleen de boeken die geen vreugde geven. Als je moeite hebt er een paar los te laten, probeer dan te bedenken hoe ze je laten voelen. Maken ze je blij? Geven ze je een schuldig of gestrest gevoel? Als dat laatste het geval is, is het misschien tijd om afscheid te nemen.

3. Papieren

Een van de hoofddoelen van de KonMari Methode is het verminderen van rommel en stress in je leven, en papieren zijn vaak een belangrijke bron van beide. Ga door elk stukje papier dat je hebt, van rekeningen en bonnetjes tot oude schoolopdrachten en brieven. Vraag jezelf af of elk voorwerp echt nodig is.

Boeken hoef je echt niet allemaal weg te doen, maar probeer de hoeveelheid papier die je hebt te verminderen door het in vier categorieën te sorteren:

– Dingen om te bewaren

– Dingen om te recycleren of te versnipperen

– Dingen om te verkopen of te schenken

– Dingen om weg te gooien

4. Komono

Komono is een Japans woord dat verwijst naar alle kleine dingen in het leven die de neiging hebben zich op te stapelen en rommel te veroorzaken. Tot deze categorie behoren dingen als keukengerei, cosmetica, kantoorspullen en schoonmaakmiddelen.

De KonMari Methode raadt aan deze voorwerpen in vijf categorieën te sorteren:

– Dingen om te houden

– Dingen om te schenken

– Dingen om te verkopen

– Dingen om te recyclen

-Dingen om weg te gooien

5. Sentimentele voorwerpen

Dit zijn de dingen die het moeilijkst los te laten zijn, maar vaak het belangrijkst voor het opruimen van je leven. Het gaat om dingen als oude brieven, kaarten, en aandenkens aan uitstapjes of bijzondere gelegenheden. Vraag jezelf af of elk voorwerp je vreugde brengt. Zo niet, probeer dan na te denken waarom je er aan vasthoudt. Is het omdat je je schuldig voelt? Of is het omdat je bang bent een herinnering te vergeten? Als dat zo is, is het misschien tijd om afscheid te nemen.

6. Bewaar alleen wat je vreugde brengt

Bij de KonMari Methode gaat het erom je te omringen met dingen die je gelukkig maken. Dus als je al je bezittingen hebt doorgenomen, zorg er dan voor dat je alleen bewaart de dingen die je vreugde brengen. Dit kan betekenen dat je een paar van je oude favorieten wegdoet, maar het zal ook betekenen dat je elke dag omringd wordt door dingen die je blij maken.

7. Raak niet overweldigd

De KonMari Methode kan veel werk zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat je niet overweldigd raakt. Doe het stap voor stap en probeer niet aan het grote geheel te denken. Als je één categorie of ruimte in je huis kunt afwerken, boek je al vooruitgang!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen