Soms heb je een bureau nodig, maar niet de ruimte om een groot, standaard bureau te plaatsen. Bijvoorbeeld als je op je slaapkamer nog een klein hoekje moet maken om te werken. Dan kan het heel handig zijn om zelf een bureau op maat te creëren die helemaal voldoet aan jouw wensen. 

  • Beschikbare ruimte

Als eerste is het belangrijk om precies op te meten hoeveel ruimte je beschikbaar hebt. Pak daarom een meetlat erbij en meet zowel de breedte, de hoogte als de diepte op. Een gemiddeld bureau is 80 centimeter diep.

Heb je in de hoogte minder ruimte dan in de breedte? Dan kan het helpen om voor een zwevend bureau te gaan. Je hebt dan geen tafelpoten, maar twee plankdragers. Deze plankdragers bevestig je aan de muur en dragen het bureaublad zonder je te beperken in beenruimte. Dit is een ideale oplossing voor kleine ruimtes. Je kan dan onder het bureau bijvoorbeeld nog een extra opslag maken. 

  • Materiaal kiezen

Het materiaal van het blad kun je helemaal zelf kiezen bij een zelfgemaakt bureau. Een veelgebruikte houtsoort is multiplex. Wil je het bureau liever nog in een mooie kleur schilderen? Kies dan voor een betaalbare houtsoort, zoals MDF.
Een bureaublad moet minimaal 22 millimeter dik zijn. Zo kan je bureaublad meer gewicht dragen, zoals een computer of meerdere schermen. 

  • Benodigdheden

Waar ga je je bureau voor gebruiken? Wil je het bureau gebruiken als vaste werkplek met elektrische apparaten? Dan is het handig om snel toegang te hebben tot een stopcontact. Je kunt daarom wat ruimte laten tussen de muur en het bureau, zodat je daar de kabels langs kunt trekken. Vind je dit niet zo mooi en rommelig? Dan kun je er ook voor kiezen om een speciaal kabelgat te maken in je bureau. Hiervoor gebruik je een gatenzaag om een perfect rondje te zagen in je bureau. Gatenzagen komen in verschillende afmetingen en zijn geschikt voor verschillende materialen. Kies daarom voor een gatenzaag die speciaal geschikt is voor hout. Schuur vervolgens het gat goed op en verf het in een afwijkende kleur. Zo wordt het kabelgat niet alleen praktisch, maar ook heel mooi. 

  • Bevestigen

Heb je alle materialen in huis? Dan is het tijd om het bureau te maken. Gebruik je het bureau in je eentje? Kies dan voor een hoogte die past bij jouw lichaamsbouw. Ga je het bureau gebruiken met het hele gezin? Stel dan de bureauhoogte in tussen de 74 en 76 centimeter. Start met het bevestigen van de plankdragers aan de muur en schroef vervolgens het bureaublad vast aan de plankdragers. Daarna is het tijd voor het leukste gedeelte, het inrichten van je bureau. Veel werkplezier!

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen