De herfstbladeren hebben hun bomen verlaten en een nieuw onderkomen gevonden in je dakgoot. Samen met takken, mos en rondzwervend vuil maken ze de goot steeds voller. Schiet het schoonmaken van de dakgoot erbij in? Dan loop je het risico op overstromingen, lekkage en andere vormen van schade. Maak dus tijdig een ochtend of middag vrij om al het gebladerte uit de dakgoot te halen en deze goed schoon te maken. Maar hoe kun je dat eigenlijk het best aanpakken en welke spullen heb je hiervoor nodig? In dit artikel delen we enkele praktische tips voor het schoonmaken van de dakgoot.

Voorkom een verstopte dakgoot

Een verstopte dakgoot is geen pretje. Naast dat het loshalen van al dat gebladerte niet erg fris aanvoelt, kan een verstopte dakgoot grote schade veroorzaken. Niet alleen aan de dakgoot zelf, maar ook aan de muur waar deze boven hangt. Door ophoping van water kan de dakgoot namelijk verzakken, wat het risico op lekkages, vochtplekken en schimmel in huis verhoogt. 

Ook hebben platte daken vaak flink te lijden onder een verstopte dakgoot. Het water kan geen kant op, waardoor de druk op het dak toeneemt. Hierdoor kan je dak beschadigen of – in het ergste geval – zelfs instorten. Het structureel schoonmaken dakgoot is dus van groot belang.

Uitbesteden of zelf dakgoot schoonmaken

Het schoonmaken van de dakgoot is niet een klus die aan iedereen besteed is. In veel gevallen is het namelijk nodig om op een hoge ladder te staan. Voel je je hier niet prettig bij of heb je simpelweg geen zin om je dakgoot schoon te maken? Huur professionals in en laat hen het werk voor je verrichten. Naast dat ze precies weten wat ze doen, voorkom je hiermee ook dat je zelf per ongeluk schade maakt aan je dakgoot.

Voorbereidingen schoonmaken dakgoot

Het regelen van een stevige ladder met schone sporten is een goede eerste stap. Daarnaast heb je handschoenen, een schepje en een schuurspons of staalborstel nodig. Ook een stoffer of bezem kunnen goed van pas komen. Alle benodigdheden verzameld? Trek stevig schoeisel aan, pak een vuilniszak en klim naar de dakgoot toe. Het is handig om eerst al het gebladerte en andere viezigheid uit de goot te halen. Wanneer het gebladerte droog aanvoelt, is het handig er eerst met een tuinslang overheen te spuiten. Natte bladeren zijn namelijk eenvoudiger te verzamelen en waaien minder snel weg.

Een dakgoot legen en schoonmaken

Wanneer de laatste bladeren niet los willen komen, kun je deze met een schuurspons of staalborstel losmaken. Voorzichtigheid is hierbij geboden om schade aan de dakgoot te voorkomen. Is de dakgoot helemaal leeg? Pak de tuinslang – of een volle gieter – erbij en beweeg het spuitstuk stootsgewijs in de richting van de regenpijp om de dakgoot te laten doorspoelen. Om te voorkomen dat bladeren weer in de regenpijp terecht komen, kun je hier een boldraadrooster of gaas van kunststof of ijzer op plaatsen.

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen